First Reformed (2017), Beast (2017)

First Reformed je drama, koja govori o svešteniku koji prolazi kroz težak period i počinje da ima krizu vere. Glavni lik je sveštenik Ernst Toller (Ethan Hawke), koji odlučuje da piše dnevnik tokom jedne godine a potom ga uništi. Ernst se teško nosi sa gubitkom sina vojnika u Iraku, što je dovelo i do raspada njegovog braka. Uz to, on otkriva da je teško bolestan, i sve to utiče na njega da preispituje svoju veru i mesto u svetu. U isto vreme, crkva se sprema da proslavi 250. godišnjicu, a Ernstovu pomoć traži trudnica Mary (Amanda Seyfried), koja želi da Ernst razgovara sa njenim mužem Michaelom. Naime, Michael je radikalni zaštitnik životne sredine i radije bi da Mary abortira nego da rodi dete u svetu kojem preti klimatska promena.

Ernst ubeđuje Michaela da učini pravu stvar, iako ni sam nije siguran u to što propoveda. Režiser i scenarista filma Paul Schrader stoji iza scenarija nekih od kultnih filmova, kao što su Taxi Driver (1976), u kome smo takođe imali pobunjenog pojedinca koji počinje da preispituje svet i bori se protiv sistema. Osim Ethana Hawka koji je sjajan u glavnoj ulozi, na mene ovaj film nije ostavio neki utisak. First Reformed se bavi teškim i važnim temama, ali je jako spor i razvučen. Deluje mi da sve poruke koje je hteo da prenese o religiji, odnosu individue protiv društva i stanju u kome se svet nalazi, nisu toliko duboko obrađene, i skriva se iza brojnih metafora umesto da ispriča kvalitetnu priču.

Beast je Britanski film misterije, koji otvara scena rođendanske zabave glavne junakinje Moll (Jessie Buckley). Već na prvi pogled, deluje nam da nešto nije u redu sa njom, iako nismo sigurni tačno šta, i taj osećaj se provlači kroz ceo film. Moll živi u malom gradiću, zajedno sa strogom majkom Hilary (Geraldine James), i brine o bolesnom ocu, a radi kao turistički vodič. Kada njena sestra objavi da je trudna, Moll se namerno poseče na polomljeno staklo od čaše i odlazi sa svoje zabave. Shvatamo da je Moll nezadovoljna svojim životom i dosadnom rutinom, koju čini posao, hor u crkvi i kontrolisanje od strane majke. U izlasku, Moll upoznaje dečka, sa kojim pije i ujutru odlazi na plažu, ali on želi da ima seks sa njom i skoro je siluje.

Moll spašava lovac Pascal (Johnny Flynn), koji preti dečku puškom, i on pobegne. Pascal odveze Moll kući, i ubrzo oni započnu prijateljstvo i romansu. Pascal je misteriozan i odskače od većine ljudi sa ostrva, što i privuče Moll. Njena porodica, a naročito majka Hilary, ne odobravaju tu vezu, a situacija se dodatno komplikuje kada Pascal postane osumnjičeni za serijska ubistva devojaka koja potresaju ostrvo. Moll je ubeđena da Pascal nije ubica, i da to što neko uradi nešto loše ne znači da nije dobra osoba. Moll otkriva Pascalu istinu o svojoj nasilnoj prošlosti, a mi gledaoci se pitamo da li je neko od njih dvoje ubica i  da li su sposobni za tako nešto.

Beast ima sjajnu atmosferu, i iako je triler, ovde nema brojnih preokreta već se radnja na prirodan način razvija, a misterija produbljuje. Jessie Buckley je fenomenalna kao Moll, koju prikazuje kao nekada ranjivu i nesigurnu mladu ženu, a nekada psihički nestabilnu osobu punu besa, dok ni Johnny Flynn nije loš kao misteriozni Pascal. Iz naziva Beast ne znamo ko je od ovo dvoje likova zver odnosno predator – da li je to previše zaštitnički nastrojen Pascal ili Moll, koja se grčevito drži za njega jer u njemu vidi nekoga ko bi mogao da razume njenu unutrašnju tamu.

2 мишљења на „First Reformed (2017), Beast (2017)

  1. Повратни пинг: Analiza i objašnjenje filma I’m Thinking Of Ending Things | Knjige, filmovi, serije

  2. Повратни пинг: FILMOVI: SEPTEMBAR 2021 | Knjige, filmovi, serije

Постави коментар