The French Girl (Lexie Elliott)

35235624Kada se pojavi neki novi fenomen, poput knjiga, filmova ili serija, koje steknu kultni status i veliki broj fanova, često ćemo videti njihove imitatore. Slično je bilo sa pojavom romana Gone Girl od Gillian Flynn, psihološke misterije u kojoj glavni junak nije detektiv, nego obična žena; često komplikovana heroina i nepouzdani narator kojem ne možemo verovati. Usledile su brojni imitatori sa „Devojka“ ili „Žena“ u naslovu (poput Devojka iz voza – The Girl On The Train i slični), koji prate takve junakinje upletene u misteriju i zločine, za koje su možda i same krive.

The French Girl je jedan od takvih romana, i prati uspešnu pravnicu Kate Channing iz Londona, čiji se život komplikuje kada se pojavi leš mlade devojke u Francuskoj. Na koji način su one povezane? Naime, Kate i njeni prijatelji sa Oksforda su letovali u Francuskoj, gde su upoznali komšinicu Severine. Severine je nestala tokom njihovog odmora, i Kate je skoro zaboravila na nju, verujući da je pobegla negde, sve dok nisu otkrili njen leš posle deset godina. Šarmantni i uglaženi francuski detektiv, Modan, dolazi u London i ispituje Kate i njene prijatelje, sa kojima je manje-više izgubila kontakt.

To su promiskuitetna Skadinavka Lara, Kateina najbolja prijateljica i jedina sa kojom je i dalje bliska; rođaci Tom i Seb; i Caro i Theo, vlasnik kuće u Francuskoj koji je poginuo u ratu nakon što se prijavio u vojsku. Odnosi među likovima su komplikovani: Seb je Katein bivši dečko; Caro je oduvek mrzela Kate i želela Seba za sebe; Tom i Lara su imali aferu, a sada se razvedeni Tom i Kate zbližavaju, dok Lara započinje vezu sa detektivom. Uz to, Kateina firma počinje da sarađuje sa Caroinim ocem, a ispostavlja se da su Seb i zavodljiva Severine imali seks tokom odmora, za šta su svi osim Kate znali.

Da li je njen bivši dečko ubica ili neko od starih prijatelja? Ili možda sama Kate, koja iako je narator i glavni lik, očekujući preokret u ovakvim romanima, kao čitaoci uvek sumnjamo i na nju? U samom romanu nema puno akcije i uglavnom je bazirana na komplikovanim odnosima između likova i tome kako Kate polako gubi razum, i pita se kome može da veruje. Ona počinje da umišlja da svuda pored sebe vidi Severinein duh kako je prati, i pitamo se da li je to možda griža savest i krivica zbog nečeg što je uradila. The French Girl je odlična napeta misterija, koja postavlja pitanje koliko možemo verovati prijateljima i preispituje da li uopšte poznajemo svoje najbliže.

Једно мишљење на „The French Girl (Lexie Elliott)

  1. Повратни пинг: FILMOVI: JUN 2021 | Knjige, filmovi, serije

Постави коментар