BEAUTIFUL WORLD, WHERE ARE YOU: Sali Runi kao glas svoje generacije

Irska spisateljica Sali Runi mi je jedan od omiljenih pisaca, i sa svoja prva dva romana je uspela da je proglase ‘glasom generacije’ za milenijalce o kojima i piše (i pripada, jer je rođena 1991. godine); zatim kritikuju njen stil i likove kao isprazne i narcisoidne; a došla je i do šire publike kada je njen drugi roman iz 2018. Normal People adaptiran u miniseriju prošle godine, s tim da nas očekuje adaptacija i prvenca iz 2017. Conversations With Friends. 2021. godine je izašla njena najnovija knjiga Beautiful World, Where Are You, kod nas prevedena kao Bajni svete, gde si ti.


I u ovom delu likovi su dve prijateljice, slično kao u Razgovorima s prijateljima, a fokus je i na romantičnom odnosu dva glavna lika sa dva muškarca, slično poput Normalnih ljudi, gde smo pratili razvoj jedne veze. Deluje da je ovo njen ujedno i najzreliji roman, a opet i skoro samoparodirajući jer su u njemu bavi temama kojih se već dotakla u prethodna dva. Kako je jedan od likova, Alis, spisateljica, očigledno je da je Sali ubacila i poneke autobiografske delove u njen lik, i odnos prema svetu pisaca, izdavaštva, kritičarima, fanovima, kreativnošću…


U jednom poglavlju pratimo život spisateljice Alis, da bi u sledećem pratili život njene prijateljice Ajlin, a između njih vidimo prepisku u vidu imejlova koje šalju jedna drugoj. Meni se deo sa porukama mnogo više dopao od samog zapleta romana, jer vidimo razmišljanja Alis i Ajlin, koje prenose jedna drugoj šta im se dešava u životima, ali i njihova razmišljanja o politici, kulturi, istoriji, društvu, i svih mogućih tema koje su na umu ljudima slične generacije. Deluje da Alis i Ajlin zapravo i nisu toliko bliske, jer se ne viđaju, ali kroz imejl prepiske dopuštaju jedna drugoj da podele najintimnije misli i zapažanja.


Na početku, Alis se nakon nervnog sloma povlači u kuću na obali u malom mestu, i započinje komplikovani odnos sa Feliksom, radnikom u lokalnom skladištu. Oni su potpuno različiti – Alis je naizgled hladna i racionalna, i sve drži pod kontrolom; dok je biseksualni Feliks neko ko živi haotično i ne brine previše šta drugi misle o njemu. Alis ga pozove sa sobom na poslovno putovanje u Rim, a potom započinju vezu, gde shvataju da imaju više sličnosti nego što misle, i deluje da je Feliks – koji baš i nije čitalac i poznavalac Alisinih knjiga – jedini koji nije slepo oduševljen uspešnom mladom spisateljicom kao njeni fanovi.


Sa druge strane je Ajlin, pomalo depresivna i usamljena devojka, koja radi kao urednik u književnom magazinu u Dablinu. Ona nema bliske ljude u svom okruženju, oseća se otuđeno od svih, pa i porodice, a prošla je kroz raskid ne tako sjajne veze. Jedina važna osoba u njenom životu pored Alis je prijatelj iz detinjstva, Sajmon, religiozni neženja, koji joj je jedini prijatelj i povremeni ljubavnik. Iako su Feliks i Sajmon sporedni likovi, dobijamo dosta dobar uvid u njihove ličnosti, što kroz vizuru Alis i Ajlin, ali i neka njihova razmišljanja.


Kasnije će se likovi naći zajedno pre izbijanja pandemije, i dolazi do ponekih sukoba, ali i privlačnosti između njih, i tu vidimo briljantnost Sali Runi, koja uspeva da nas poveže sa likovima prvo zasebno, a potom jedva čekamo njihov konačni susret i kako će ovih četvoro različitih karaktera funkcionisati zajedno. Njen stil pisanja je dosta štur, bez puno opisa, i bez znakova navoda kada likovi vode dijalog; ali i pored toga važnije je ono što se iščita između redova nego što je zaista napisano.


Sali Runi dobro poznaje svoju generaciju, i iako se često zamera njenim likovima da su egocentrični, ja smatram da su realni – nesavršeni, ali idealistični mladi ljudi koji pokušavaju da sazreju i snađu se u komplikovanom svetu i društvu. Sam kraj romana ima pomalo neočekivani hepi end, i očekivao sam ciničniju završnicu, ali kako sam se vezao za likove Alis, Ajlin, Felisa i Sajmona, bilo mi je drago da je na kraju svako dobio ono što su želeli, a možda toga nisu ni bili svesni na početku.

Једно мишљење на „BEAUTIFUL WORLD, WHERE ARE YOU: Sali Runi kao glas svoje generacije

  1. Повратни пинг: SERIJE: JUN 2022 | Knjige, filmovi, serije

Постави коментар