Ingrid Goes West (2017)

08

Crno-humorna komedija Ingrid Goes West je priča o depresivnoj devojci Ingrid (Aubrey Plaza), opsednutom društvenim mrežama, koja nakon što napadne prijateljicu koja je nije pozvala na venčanje, završi u psihijatrijskoj ustanovi. Nakon izlaska, Ingrid traži razlog da nastavi dalje, i nalazi ga u Instagram zvezdi Taylor (Elizabeth Olsen). Taylor ima naizgled savršeni život, ispunjen zabavama po ekskluzivnim lokacijama Los Anđelesa sa zgodnim dečkom i umetnički nastrojenim prijateljima, i deluje kao zabavna, mlada devojka slobodnog duha.

Ingrid odlazi u Kaliforniju, gde prateći Taylorin Instagram profil kreira za sebe novu ličnost, za koju veruje da bi Taylor želela za prijateljicu. Nakon što kidnapuje Taylorinog psa i „slučajno“ ga nađe i povrati, Ingrid sklapa prijateljstvo sa Taylor i njenim mužem slikarom Ezrom. Ingridina opsesija Taylor ne prestaje čak ni kada otkrije da Taylor nije savršena kako deluje na prvi pogled, već je samo privilegovana devojka koju su njeni pratioci i fanovi ubedili da je posebna. Taylorin brat, lečeni narkoman, Nicky, sumnja da nešto nije u redu sa Ingrid, koja verno prati njegovu sestru, a tu je i Ingridin stanodavac i diler droge Dan, kojem se Ingrid iskreno dopada uprkos njenim problemima.

Aubrey Plaza koja se proslavila ulogom sarkastične April u sitkomu Parks And Recreation (NBC, 2009-2015) ovde tumači ulogu koja joj potpuno leži kao neurotična, depresivna, sarkastična Ingrid, i prikazuje nam koliko daleko opsesija društvenim mrežama danas može da ode. Elizabeth Olsen kao Taylor prikazuje drugu stranu osobe opsednute internet slavom, koja ispod savršenih slika uvek ima inspirativni, pozitivni citat, a zapravo je prazna i bez ijedne originalne ideje, ukoliko je nije pokupila od drugih ljudi, i sličnih motivacionih lifestyle blogova.

Odličan miks drame i komedije, ovaj film ismeva tipičnu generaciju tzv. milenijalsa, opsednutih uticajem i pratiocima. Ali pored toga prikazuje da je problem dublji i da svako može da zapadne u tu spiralu lažnog sjaja slave i osećaja da su nam virtuelni pratioci zamena za prave prijatelje, i neminovno svi porede svoje živote sa tuđima. Naučnici su otkrili da nam dobijanje „lajka“ na sliku ili status luči hormon sreće, i nema sumnje da su društvene mreže postali naša svakodnevnica, tako da ova crno-humorna satira ubada pravo u metu.

Једно мишљење на „Ingrid Goes West (2017)

  1. Повратни пинг: Recenzije iz 2017. | Knjige, filmovi, serije

Постави коментар