Beach Rats (2017), Princess Cyd (2017)

Beach Rats i Princess Cyd su dva nezavisna filma iz 2017. godine, koja se bave problemima tinejdžera i LGBT temama. Beach Rats prati momka, a Princess Cyd devojku koji istražuju svoju (homo)seksualnost i pozitivne i negativne strane koju to donosi. Iako deluje da je ova tema već odavno izvikana, i da se nema šta novo reći o njoj, s obzirom da živimo u liberalnom, savremenom svetu, ovi filmovi pokazuju da predrasude itekako i dalje postoje, i da kao društvo imamo još dug put do prihvatanja svakoga ko se nalazi na različitom spektru seksualnosti.

Beach Rats je smešten tokom jednog leta u Bruklinu, gde tinejdžer Frankie provodi dane i noći duvajući marihuanu, i u gubljenju vremena sa svojim prijateljima koji nemaju neki plan u životu. Frankie krije od svojih prijatelja i porodice, koju čine majka, mlađa sestra i bolesni otac, da je gej. On započne vezu sa devojkom iz kraja kako bi održao fasadu strejt huligana, ali u isto vreme traži starije muškarce preko chat sajtova. Frankie pokušava da održi dva sveta odvojeno, ali sve će na kraju dovesti do tragedije. Beach Rats kroz Frankijev odnos sa prijateljima prikazuje svu toksičnost klasičnog mačo društva.

Princess Cyd je takođe smešten tokom jednog leta koje tinejdžerka Cyd provodi u Čikagu kod svoje tetke spisateljice Mirande. Cyd i Miranda nemaju bliski odnos, ali ih povezuje bol nakon nasilnog gubitka Mirandine sestre, a Cydine majke, kada je Cyd bila devojčica. Cyd će se sprijateljiti sa radnicom u kafiću, muškobanjastom lezbijkom Katie. Umetnica Miranda otvoreno prihvata Cydino ispitivanje seksualnosti kada Cyd i Katie započnu romansu. Uskoro i sama Miranda, koja je dugo usamljena i okrenuta karijeri, počinje da razmišlja o ljubavi.

Oba filma imaju sličnosti – istraživanje seksualnosti mladih tokom jednog leta, ali ih obrađuju na različite načine, kao i sam proces prihvatanja likova da su gej. Mladi glumci koji igraju Frankieja i Cyd, Harris Dickinson i Jessie Pinick, nisu poznati i afirmisani, ali su ovim ulogama i kroz različite nijanse ranjivosti pokazali da itekako mogu postati veliki glumci koji se ne plaše izazova.

2 мишљења на „Beach Rats (2017), Princess Cyd (2017)

  1. Повратни пинг: Recenzije iz 2017. | Knjige, filmovi, serije

  2. Повратни пинг: FILMOVI VREDNI PAŽNJE IZ 2020. | Knjige, filmovi, serije

Постави коментар